Millainen sähkösopimus kannattaa tehdä nyt omakotitaloon? Sähkösopimuksen valinnassa omakotitaloon tulee huomioida sähkönkäytön ajoittuminen edullisille tunneille eli esimerkiksi yölle, taloutesi kyky sietää pörssisähkön hintariskiä ja halusi vaikuttaa ympäristöön. Yhteenvetona omakotitaloon paras sähkösopimus on usein pörssisähkö tai määräaikainen sähkösopimus kulutusvaikutuksella, jos käyttövesi lämmitetään itse öisin lämminvesivaraajalla tai sähkölämmitys on varaava. Lähtökohtaisesti, jos omakotitalossa on suora sähkölämmitys tai suora veden lämmitys, kannattaa laskea itse sähkönkäytön ajoittuminen edullisille tunneille Excelissä (katso tästä ohjeet) tai esimerkiksi netistä löytyvillä laskureilla kuten liukuri.fi, sillä pieni analysointiin käytetty aika on kannattava investointi sähkölaskun ollessa iso. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa kulutusvaikutukseen ja sähkönkulutukseen vaikuttaa merkittävästi talon energiatehokkuus, lämmitysjärjestelmä sekä sen säädöt ja automaatio. Näitä kannattaa myös itse yrittää mahdollisuuksien mukaan parantaa sähkölaskun pienentämiseksi. Pakettisähkö ei ole kannattava vaihtoehto omakotitaloon. Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on helppo ja yksinkertainen valinta, jos tarvitset sähköä vain rajatuksi ajaksi ja haluat maksaa sähköstä täysin kiinteän hinnan.
Pörssisähkö vai kiinteä sähkösopimus omakotitaloon
Nyt kannattaa valita sähkösopimus omakotitaloon perustuen seuraaviin tekijöihin: 1. Sähkönkäytön ajoittamisesta edullisille tunneille saatu säästö on suurempi kuin toteutuksen vaiva, 2. Taloutesi kestää pörssisähkön hintariskin, 3. Haluat vaikuttaa ympäristöön:
- ⚡Pörssisähkön käytön ajoittamisesta edullisille tunneille saatu säästö on sinulle suurempi kuin ajoittamisen toteuttamisen vaiva.
- Omakotitalo lämminvesivaraajalla: Mikäli käyttövesi lämmitetään öisin on kulutusvaikutuksen arvio -1,1 snt/kWh.
- Omakotitalo suoralla sähkölämmityksellä: Mikäli käyttövesi lämmitetään öisin on kulutusvaikutuksen arvio 0,0 snt/kWh.
- Omakotitalo varaavalla sähkölämmityksellä: Mikäli käyttövesi lämmitetään öisin on kulutusvaikutuksen arvio -1,0 snt/kWh.
- ⚡Taloutesi kestää pörssisähkön hintariskin.
- Esimerkiksi sähköfutuurit ennustivat 23.9.2023 pörssisähkön maksavan 2024 tammikuussa 8,2 senttiä/kWh ja helmikuussa 8,4 senttiä/kWh. Kuitenkin toteuma pörssisähkön keskihinnalle oli tammikuussa ennustettua korkeampi 13,2 senttiä/kWh ja helmikuussa ennustettua alhaisempi 6,4 senttiä/kWh. (Markkinakatsaus 4/2024)
- ⚡Haluat vaikuttaa ympäristöön.
Kuinka suuri on kulutusvaikutus omakotitalossa?
Pörssisähkön käytön ajoittamisesta saatua säästöä voidaan arvioida laskemalla kulutusvaikutus. Voit lukea tästä lisää kulutusvaikutuksesta ja sen laskennasta. Keskitymme tässä artikkelissa erilaisten omakotitalossa asuvien sähkönkäyttäjien kulutusvaikutuksen arviointiin ja sillä saavutettavaan kustannusten säästöön.
Alla on sisällysluettelo, josta voit navigoida nopeasti eri kulutusvaikutuslaskelmiin, jotka tässä artikkelissa on tehty.
- Omakotitalo lämminvesivaraajalla, ei sähkölämmitystä
- Omakotitalo suoralla tai varaavalla sähkölämmityksellä
Vertaa 6 hintavertailu sivua 1 minuutissa
Mukana vertailussa Energiaviraston kilpailutus
Kuinka suuri on kulutusvaikutus omakotitalossa lämminvesivaraajalla?
Kulutusvaikutus on omakotitalossa lämminvesivaraajalla -1,1 snt/kWh mikäli sähkönkulutusta ei ajoiteta sähkön hinnan tai kellonajan mukaan muuten kuin lämminvesivaraajan osalta: käyttövesi lämmitetään öisin klo 00:00 – 04:00. Jos lisäksi pyykkikone tai kuivausrumpu ja astianpesukone on päällä yöllä sekä saunotaan loppuillasta, on kulutusvaikutus -1,6 snt/kWh. Tällöin vuoden energiamaksuista kertyy säästöä 52 € vuodessa verrattuna tilanteeseen, jossa kulutuksen ajoitusta ei tehdä ollenkaan kodinkoneiden osalta. Laskenta perustuu pörssisähkön hintoihin vuoden aikavälille 1.3.2023-28.2.2024 sekä esimerkkiasuntoon. Oletuksena tämän esimerkin omakotitalossa ei ole sähkölämmitystä. Suosittelemme vuotohälyttimien asentamista, mikäli käytät pyykkikonetta tai astianpesukonetta kaivollisen märkätilan ulkopuolella yöllä ilman valvontaa.
Sähkökäyttöinen lämminvesivaraaja 4 hengen lämpimän veden tarpeisiin kasvattaa sähkönkulutusta vuodessa 5800 kWh yllä olevassa esimerkissä, voit lukea lisää veden lämmitykseen kuluvasta energiasta esimerkiksi Motivan sivuilta. Tämä sähkönkulutuksen ajoittuminen yölle vaikuttaa merkittävästi kulutusvaikutuksen suuruuteen ja tekee siitä suotuisan kotitaloudelle. Omakotitalossa asuvan perheen, kun käytössä on lämminvesivaraaja öisin, kannattaa suosia pörssisähköä tai kulutusvaikutuksellista määräaikaista sähkösopimusta täysin kiinteähintaisen sähkösopimuksen sijaan mikäli valintakriteerinä on pienin energiasta maksettava hinta sähkösopimuksessa.
Kuinka suuri on kulutusvaikutus omakotitalossa sähkölämmityksellä?
Kulutusvaikutus on omakotitalossa suoralla sähkölämmityksellä ja käyttöveden lämmityksellä yösähköllä 0,0 snt/kWh kun referenssinä käytetään Energiaviraston tyyppikäyttäjäryhmän kuormituskäyrää vastaavalle pientalolle (Pientalo, suora sähkölämmitys, käyttöveden lämmitys yösähköllä, pääsulake 3x25A, sähkönkäyttö 16 000 kWh/vuosi).
Kulutusvaikutus on omakotitalossa varaavalla sähkölämmityksellä ja käyttöveden lämmityksellä yösähköllä -1,0 snt/kWh kun referenssinä käytetään Energiaviraston tyyppikäyttäjäryhmän kuormituskäyrää vastaavalle pientalolle (Pientalo, varaava sähkölämmitys, pääsulake 3x25A, sähkönkäyttö 19 000 kWh/vuosi).
Lähtökohtaisesti omakotitalon kulutusvaikutus sähkölämmityksellä kannattaa laskea itse Excelissä esimerkiksi tässä ohjeessa olevien ohjeiden perusteella, tai käyttää netistä löytyviä laskureita kuten liukuri.fi. Sähkölasku sähkölämmityksellä on niin iso, että pieni oman kulutuksen analysointiin käytetty aika on kannattava investointi. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa kulutusvaikutukseen ja sähkönkulutukseen vaikuttaa merkittävästi talon energiatehokkuus, lämmitysjärjestelmä sekä sen säädöt ja automaatio.
Yllä esitettyjen kulutusvaikutuksien laskenta perustuu pörssisähkön hintoihin vuoden aikavälille 1.3.2023-28.2.2024 sekä Energiaviraston tyyppikäyttäjäryhmien kuormituskäyriin 2018 (lue Energiaviraston tyyppikäyttäjäryhmistä tästä, lataa Energiaviraston Excel tästä). Käytännössä tyyppikäyristä on laskettu per kuukausi keskimääräinen kulutus arkipäivän tunneille ja viikonlopun sekä pyhäpäivien tunneille erikseen, ja nämä on liitetty pörssisähkön hintoihin kulutusvaikutuksen laskemiseksi tyyppikäyttäjille 2023-2024 pörssisähkön hinnoilla. Laskenta huomioi siis vuodenajat kuukausien kautta, viikonpäivät ja viikonloput, sekä vuorokauden tunnit. Laskenta on kuitenkin hyvin suuntaa antava, sillä pientaloista tai omakotitaloista puhuttaessa lämmitysratkaisun säädöillä sekä ohjauksella, että talon energiatehokkuudella on merkittävä vaikutus.
Vertaa 6 hintavertailu sivua 1 minuutissa
Mukana vertailussa Energiaviraston kilpailutus
Kannattaako nyt valita määräaikainen sähkösopimus kulutusvaikutuksella omakotitaloon?
Laskimme yllä kulutusvaikutuksen suuruuden omakotitalolle eri lämmitysmuodoilla arvioiden myös sähkönkäytön ajoituksen vaikutuksen. Mikäli oma kulutusvaikutuksesi on riittävän pieni verrattuna täysin kiinteiden sähkösopimuksien hintoihin, kannattaa valita määräaikainen sähkösopimus kulutusvaikutuksella omakotitaloon. Jos haluat välttää kaikki riskit, etkä halua seurata sähkön hintaa ja ajoittaa sähkönkäyttöä päivittäin, valitse täysin kiinteä määräaikainen sähkösopimus omakotitaloon.
Kannattaako valita toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus omakotitaloon?
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on helppo ja yksinkertainen vaihtoehto, jos tarvitset sähköä vain rajatuksi ajaksi ja haluat maksaa sähköstä kiinteän hinnan. Lisäksi toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus voi olla edullinen vaihtoehto kesällä kun sähkö on halpaa. Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus tehdään sähkönmyyjän ja asiakkaan välillä toistaiseksi voimassa olevana. Sähköenergian hinta (senttiä/kilowattitunti) ja perushinta ovat etukäteen tiedossa. Sähköyhtiön pitää ilmoittaa hinnanmuutoksista kuukautta ennen muutosten voimaantuloa. Asiakas voi irtisanoa sopimuksen kahden viikon irtisanomisajalla ja sähkönmyyjä kuukauden irtisanomisajalla. Lähde: https://energiavirasto.fi/.
Kannattaako valita pakettisähkö omakotitaloon?
Aluksi saattaa vaikuttaa siltä, että pakettisähkö on erittäin turvallinen, helppo ja huoletonta vaihtoehtoa tarjoava ratkaisu. Käytännössä kuitenkin useissa tilanteissa pakettisähkö saattaa loppujen lopuksi osoittautua kalliimmaksi vaihtoehdoksi.
Erityisesti tilanteissa, joissa sähkönkulutus jää alle tilatun paketin määrän tai ylittää selvästi tilatun määrän, loppulasku saattaa turhaan kasvaa suuremmaksi verrattuna perinteiseen kulutukseen perustuvaan sopimukseen. Tämä on tilanne omakotitalossa lähes aina.
Sähkön alkuperän valitsemalla omakotitaloon vaikutat ympäristöön
Kun kilpailutat sähkösopimusta omakotitaloon, voit myös valita sähkön alkuperän. Uusiutuva energia on uusiutuvista energialähteistä saatavaa energiaa. Tällöin sähköntuotannossa hyödynnetään energialähteitä, jotka ovat käytännössä loputtomia tai uusiutuvia. CO2 vapaa sähkö voi lisäksi olla alkuperältään ydinvoimaa.
Merkittävimmät Suomessa sähköntuotannossa käytettävät uusiutuvat energialähteet ovat vesivoima, biomassa (puu, lanta, ruoho yms.) ja tuuli. Uusiutuvien energialähteiden käyttö ei lisää hiilidioksidipäästöjä.
Kasvihuoneilmiöön vaikuttavan hiilidioksidin määrään ilmakehässä voidaan vaikuttaa energian säästöllä sekä siirtymällä fossiilisten energialähteiden käytöstä yhä enemmän uusiutuvien energialähteiden käyttöön. Turvetta ei lasketa uusiutuvien energialähteiden joukkoon sen hitaan uusiutumisajan vuoksi.
Aurinkosähkö on kasvava uusiutuvan energian tuotantomuoto. Aurinkosähkön tuotannon osuus ei ole vielä merkittävä, mutta tuotantomäärät kasvavat koko ajan. Motivan sivuille https://www.motiva.fi/aurinkosahko on koottu kattavasti tietoa aurinkosähköstä.
Valitsemalla pörssisähkön omakotitaloon vaikutat ympäristöön
Pörssisähkön valitessasi vaikutat ympäristöön, kun säädät kulutustasi sähkön hinnan mukaan omakotitalossa. Sähkön hintaan lyhyellä aikavälillä vaikuttaa ulkolämpötilan lisäksi erityisesti tuulivoima Suomessa. Sähkö on yleensä halvinta kun tuulee riittävästi sillä Suomessa ja Skandinaviassa on paljon tuulivoimaa. 2022 tuulivoiman osuus oli Suomen sähköntuotannosta lähes 17 %, ja sen ennustetaan olevan 28 % vuonna 2028 (lähde: Suomen tuulivoimayhdistys).
Pörssisähkö sisältää hintariskin
Mikäli päädyt pörssisähköön omakotitalossa, voit arvioida pörssisähkön tulevia hintariskejä esimerkiksi hintaennusteemme perusteella. Pörssisähköllä säästäminen vaatii omaa aktiivisuutta – mikäli hintariskit toteutuvat pitää pystyä vähentämään omaa sähkönkulutusta tai joutuu kantamaan riskit itse. On myös hyvä muistaa, että ennen 2021 syksyä kukaan ei tiennyt siitä miten sähkön hinta alkoi nousta 2021 lopusta alkaen kymmeniin sentteihin per kilowattitunti. 2021 alkupuolella määräaikaisen sopimuksen omakotitaloon tehnyt on voinut onnitella itseään.
Artikkelin lähteet: pörssisähkön hinnat Nordpool, sähkölaitteiden kulutustiedot mm. Taloussanomat
Vertaa 6 hintavertailu sivua 1 minuutissa
Mukana vertailussa Energiaviraston kilpailutus