Paras sähkösopimus kerrostaloon

Millainen sähkösopimus kannattaa tehdä nyt kerrostaloon? Sähkösopimuksen valinnassa kerrostaloon tulee huomioida sähkönkäytön ajoittuminen edullisille tunneille eli esimerkiksi yölle, taloutesi kyky sietää pörssisähkön hintariskiä ja halusi vaikuttaa ympäristöön. Yhteenvetona pieneen kerrostaloasuntoon kuten yksiöön tai kaksioon paras sähkösopimus on usein täysin kiinteä määräaikainen sähkösopimus eikä pörssisähkö huomioiden sähkönkulutuksen ajoittamisen vaiva suhteessa noin 20 € säästöön vuodessa. Toisaalta perheelle kolmioon tai neliöön voi sopia pörssisähkö tai määräaikainen sähkösopimus kulutusvaikutuksella ja säästöä voi kertyä jopa 50 € vuodessa kun ajoittaa osittain kodinkoneiden käytön yölle kerrostalossa. Pakettisähkö ei ole yleensä kannattava vaihtoehto kerrostaloon. Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on helppo ja yksinkertainen valinta, jos tarvitset sähköä vain rajatuksi ajaksi ja haluat maksaa sähköstä kiinteän hinnan.

Kiinteä vai pörssisähkö kerrostaloon

Yhteenvetona pörssisähkö on sinulle parempi vaihtoehto kuin kiinteä määräaikainen sähkösopimus kerrostaloon seuraavissa tapauksissa:

 1. ⚡Pörssisähkön käytön ajoittamisesta edullisille tunneille saatu säästö on sinulle suurempi kuin ajoittamisen toteuttamisen vaiva.
  • Yksiö tai kaksio: Ajoittamalla pyykinpesun ja astianpesukoneen käytön yölle saavutetaan vuodessa säästöä 22 €.
  • Kolmio tai neliö: Ajoittamalla pyykinpesun tai kuivausrummun ja astianpesukoneen käytön yölle saavutetaan vuodessa säästöä 52 €.
 2. ⚡Taloutesi kestää pörssisähkön hintariskin.
  • Esimerkiksi sähköfutuurit ennustivat 23.9.2023 pörssisähkön maksavan 2024 tammikuussa 8,2 senttiä/kWh ja helmikuussa 8,4 senttiä/kWh. Kuitenkin toteuma pörssisähkön keskihinnalle oli tammikuussa ennustettua korkeampi 13,2 senttiä/kWh ja helmikuussa ennustettua alhaisempi 6,4 senttiä/kWh. (Markkinakatsaus 4/2024)
 3. ⚡Haluat vaikuttaa ympäristöön.
  • Tuulivoimasta on tullut merkittävä osa Suomen sähköntuotantoa tuulisina päivinä, jolloin pörssisähkön hinta on yleensä alhainen. Vertailuna Olkiluoto 3 ydinvoimala tuottaa normaalisti lähes 4 kertaa vähemmän, 1600 MWh/h, kuin Suomen tuulivoiman tuotannon ennätys 2024.

Kuinka suuri on kulutusvaikutus kerrostalossa?

Pörssisähkön käytön ajoittamisesta saatua säästöä voidaan arvioida laskemalla kulutusvaikutus. Voit lukea tästä lisää kulutusvaikutuksesta ja sen laskennasta. Keskitymme tässä artikkelissa erilaisten kerrostalossa asuvien sähkönkäyttäjien kulutusvaikutuksen arviointiin ja sillä saavutettavaan kustannusten säästöön.

Alla on sisällysluettelo, josta voit navigoida nopeasti eri kulutusvaikutuslaskelmiin, jotka alla on tehty. Jokaisessa laskelmassa huomioidaan, miten eri laitteiden sähkönkulutuksen ajoittaminen vaikuttaa kulutusvaikutuksesta saavutettavaan säästöön.

small-check-mark Vertaa 6 hintavertailu sivua 1 minuutissa

small-check-mark Mukana vertailussa Energiaviraston kilpailutus


Kuinka suuri on kulutusvaikutus kerrostalossa yksiössä tai kaksiossa?

Kulutusvaikutus on kerrostalossa yksiössä tai kaksiossa 0,9 snt/kWh mikäli sähkönkulutusta ei ajoiteta sähkön hinnan tai kellonajan mukaan. Jos pyykki- ja astianpesukone (APK) ovat päällä vain öisin, on kulutusvaikutus -0,6 snt/kWh. Tällöin vuoden energiamaksuista kertyy säästöä 22 € vuodessa verrattuna tilanteeseen, jossa kulutuksen ajoitusta ei tehdä ollenkaan. Laskenta perustuu pörssisähkön hintoihin vuoden aikavälille 1.3.2023-28.2.2024 sekä alla esiteltyyn esimerkkiasunnon sähkönkulutukseen per vuorokausi. Suosittelemme vuotohälyttimien asentamista, mikäli käytät pyykkikonetta tai astianpesukonetta kaivollisen märkätilan ulkopuolella yöllä ilman valvontaa.

Yksiön tai kaksion kulutusvaikutus snt/kWh ja säästö € kulutuksen ajoituksesta, ALV 24 %.
Kulutuksen ajoitus snt/kWh Säästö
ei ajoitusta 0,9 0 €
pyykki yöllä 0,6 4 €
APK yöllä -0,3 17 €
pyykki ja APK yöllä -0,6 22 €
Yksiön tai kaksion kulutusvaikutus snt/kWh ja säästö € kulutuksen ajoituksesta, ALV 24 %.

Yksiön tai kaksion sähkönkulutuksen suuruus

Esimerkkiasunnon 1h tai 2h sähkönkulutus ilman kulutuksen ajoitusta eri vuorokauden tunteina vuoden aikana pylväinä ja pörssisähkön hinnan keskiarvo eri vuorokauden tunteina viivana snt/kWh 1.3.2023-28.2.2024 Suomessa. ALV 24 %.

Esimerkkiasunnon 1h tai 2h sähkönkulutus, pyykki ja astianpesukone yöllä, eri vuorokauden tunteina vuoden aikana pylväinä ja pörssisähkön hinnan keskiarvo eri vuorokauden tunteina viivana snt/kWh 1.3.2023-28.2.2024 Suomessa. ALV 24 %.

Yllä kulutusvaikutuksen laskennassa käytetyn esimerkkiasunnon, yksiön tai kaksion, sähkönkulutus muodostuu seuraavista laitteista ja sähkönkulutuksesta per vuorokausi, suluissa on prosenttiosuus keskimääräisestä vuorokauden sähkönkulutuksesta:

 • Astianpesukone klo 18:00-20:00 | 1,0 kWh (27 %)
 • Jääkaappi pakastin 24/7 | 1,0 kWh (26 %)
 • Uuni tai hella 30 min klo 17:00-19:00 | 0,7 kWh (18%)
 • LED-valaistus 5x 7W klo 7:00-8:00 ja 17:00-24:00 | 0,3 kWh (8 %)
 • Pyykkikone 2x viikko klo 17:00-21:00 | 0,3 kWh (8 %)
 • Läppäri klo 18:00-23:00 | 0,3 kWh (7 %)
 • TV (LED) klo 21:00-23:00 | 0,2 kWh (6 %)
 • Mikro päivittäin 5 min klo 17:00-19:00 | 0,05 kWh (1 %)

Sähkönkulutuksen ajoituksen skenaarioihin pätevät seuraavat kellonajat:

 • APK (astianpesukone) yöllä: klo 02:00-04:00
 • Pyykki yöllä: klo 02:00-04:00

Oletuksena yksiössä tai kaksiossa ajatellaan asuvan 1-2 henkeä. Yksinkertaistuksena viikonlopun tai pyhäpäivän oletetaan olevan samanlainen kuin arkipäivän, sillä lisäyksellä että TV (LED) on päällä 10:00-11:00 ja 13:00-14:00. Mikäli koet, että pystyt ajoittamaan sähkönkulutusta hinnan mukaan viikonloppuisin keskimäärin paremmin kuin mitä tässä analyysissa oletetaan, olisi kulutusvaikutus sinulle hieman arvioitua pienempi.

Kun vertaat yllä listattuja arvoja omaan sähkönkulutukseesi, keskeisintä on tunnistaa, onko sähkönkäytön ajoituksessa sinun ja esimerkin välillä merkittävää eroa. Esimerkiksi uunin tai hellan sijaan voi käyttää myös muita kodinkoneita. Edelleen yllä lukee esimerkiksi “uuni tai hella päivittäin 30 min”, mutta keskimääräisen kulutusvaikutuksen laskennan kannalta tämä on sama asia kuin että uunia käyttäisi 60 min ajan joka toinen päivä. Jos yllä laitteelle ilmoitettu sähkönkulutuksen aikaväli (esim. 17:00-19:00) on pidempi kuin itse laitteen käyttöaika (esim. 30 min), ajatellaan kulutuksen tapahtuvan yhtä todennäköisesti minä tahansa ajanhetkenä ilmoitetun aikavälin sisällä.

Yllä olevassa laitelistauksessa käytetään yksikkönä kilowattituntia (kWh). Se on tavallinen mittayksikkö sähkönkulutuksen arvioimisessa. Se ilmaisee tuhannen watin sähkötehon käytön yhden tunnin aikana. Esimerkiksi LED lamppu on usein teholtaan vain 7 W eli 0,07 kW, ja pieni läppäri taas tarvitsee 50 W, LED TV 110 W.

small-check-mark Vertaa 6 hintavertailu sivua 1 minuutissa

small-check-mark Mukana vertailussa Energiaviraston kilpailutus


Kuinka suuri on kulutusvaikutus jos pesen pyykkiä 4 kertaa viikossa?

Entä jos pyykkiä pesee 4 kertaa viikossa eikä vain 2 kertaa viikossa kuten esimerkkiasunnossa yllä? Tällöin kulutusvaikutus on kerrostalossa yksiössä tai kaksiossa 1,0 snt/kWh mikäli sähkönkulutusta ei ajoiteta sähkön hinnan tai kellonajan mukaan. Jos pyykki- ja astianpesukone (APK) ovat päällä vain öisin, on kulutusvaikutus -0,8 snt/kWh. Näin vuoden energiamaksuista kertyy säästöä 26 € vuodessa verrattuna tilanteeseen, jossa kulutuksen ajoitusta ei tehdä ollenkaan. Suosittelemme vuotohälyttimien asentamista, mikäli käytät pyykkikonetta tai astianpesukonetta kaivollisen märkätilan ulkopuolella yöllä ilman valvontaa.

Yksiön tai kaksion kulutusvaikutus, 4 kertaa viikossa pyykkiä, snt/kWh ja säästö € kulutuksen ajoituksesta, ALV 24 %.

Kuinka suuri on kulutusvaikutus yksiössä tai kaksiossa pelitietokoneella?

Kulutusvaikutus on kerrostalossa yksiössä tai kaksiossa pelitietokoneella tai teho PC:llä 0,8 snt/kWh mikäli sähkönkulutusta ei ajoiteta sähkön hinnan tai kellonajan mukaan. Jos pyykki- ja astianpesukone (APK) ovat päällä vain öisin, on kulutusvaikutus -0,2 snt/kWh. Tällöin vuoden energiamaksuista kertyy säästöä 22 € vuodessa verrattuna tilanteeseen, jossa kulutuksen ajoitusta ei tehdä ollenkaan. Laskenta perustuu pörssisähkön hintoihin vuoden aikavälille 1.3.2023-28.2.2024 sekä yllä esiteltyyn esimerkkiasuntoon, siten että poistetaan läppäri klo 18:00-23:00 | 0,3 kWh sähkönkulutuksen vuorokausiprofiilista ja lisätään tilalle:

 • Pelitietokone / teho PC klo 18:00-23:00 | 2,0 kWh (37 % vuorokauden sähkönkulutuksesta)
Yksiön tai kaksion kulutusvaikutus, pelitietokoneella, snt/kWh ja säästö € kulutuksen ajoituksesta, ALV 24 %.

Läppärin vaihto pelitietokoneeseen esimerkkiasunnossa, 1h tai 2h, vaikuttaa siis ainoastaan kulutusvaikutuksen suuruuteen, mutta ei itse saavutettavaan säästöön sähkölaskussa johtuen pyykinpesun tai astianpesukoneen käytön ajoituksesta yölle.

Kuinka suuri on kulutusvaikutus kerrostalossa kolmiossa tai neliössä?

Mikäli kerrostalo kolmiossa tai neliössä asuu 1-2 henkeä, pätevät hyvin yllä esitetyt esimerkit:

Mikäli kerrostalo kolmiossa tai neliössä asuu 3-4 henkeä kuten perhe, on sen sähkönkulutus hyvin lähellä rivitaloa ilman sähkölämmitystä ja lämminvesivaraajaa:

Kuinka suuri on saunan kulutusvaikutus kerrostalossa?

Saunan kulutusvaikutus yksinään on 1,3 snt/kWh, mikäli sitä käytetään satunnaiseen aikaan klo 19:00-22:00 kerran viikossa ja yksittäinen käyttökerta kuluttaa 9 kWh energiaa. Tämä tarkoittaa, että sauna kuluttaa sähköä 52 viikkoa x 9 kWh = 468 kWh vuodessa. Laskenta perustuu pörssisähkön hintoihin vuoden aikavälille 1.3.2023-28.2.2024.

Vertailukohtana voidaan pitää tilannetta, jossa saunaa käytettäisiin vain kun sähkö on edullista. Aikavälillä 1.3.2023-28.2.2024 pörssisähkön keskihinta oli 6,9 snt/kWh. Mikäli saunaan mennään kun sähkön hinta olisi keskimäärin 2,0 snt/kWh edullisempaa kuin keskihinta 6,9 snt/kWh, olisi sama 2 snt/kWh myös saunomisen kulutusvaikutus. Ero yllä esitettyyn saunomiseen ilman ajoitusta olisi 1,3 snt/kWh + 2,0 snt/kWh = 3,3 snt/kWh. Säästö saunomisen ajoittamisesta edullisille tunneille olisi vuodessa seuraava: 468 kWh x 3,3 snt/kWh = 14 €. Eli ajoittamalla saunomisen edullisille tunneille, voit säästää vuodessa 14 € tai tarkemmin, 0,3 € per saunomiskerta. Tämä vastaa suuruusluokaltaan yhtä merkittävää tekoa kulutusvaikutukseen kuin astianpesukoneen käyttö öisin joka päivä vuoden ajan esimerkkiasunnossa.

Jos valitset pörssisähkön tai määräaikaisen sähkösopimuksen kulutusvaikutuksella, ja sinulla on pieni asunto kuten yksiö tai kaksio, viikoittainen saunomisen ajoittaminen ainakin osittain sähkön hinnan mukaan on lähes välttämätön teko mikäli haluat että sähkösopimuksesi on edullisempi kuin täysin kiinteä määräaikainen sähkösopimus.

small-check-mark Vertaa 6 hintavertailu sivua 1 minuutissa

small-check-mark Mukana vertailussa Energiaviraston kilpailutus


Kannattaako valita määräaikainen sähkösopimus kulutusvaikutuksella kerrostaloon?

Laskimme yllä kulutusvaikutuksen suuruuden kerrostalo yksiölle, kaksiolle ja kolmiolle sekä neliölle. Mikäli oma kulutusvaikutuksesi on riittävän pieni verrattuna täysin kiinteiden sähkösopimuksien hintoihin, kannattaa valita määräaikainen sähkösopimus kulutusvaikutuksella kerrostaloon. Jos haluat välttää kaikki riskit, etkä halua seurata sähkön hintaa ja ajoittaa sähkön käyttöä päivittäin, valitse täysin kiinteä määräaikainen sähkösopimus kerrostaloon.

Kannattaako valita toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus kerrostaloon?

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on helppo ja yksinkertainen vaihtoehto, jos tarvitset sähköä vain rajatuksi ajaksi ja haluat maksaa sähköstä kiinteän hinnan. Lisäksi toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus voi olla edullinen vaihtoehto kesällä kun sähkö on halpaa. Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus tehdään sähkönmyyjän ja asiakkaan välillä toistaiseksi voimassa olevana. Sähköenergian hinta (senttiä/kilowattitunti) ja perushinta ovat etukäteen tiedossa. Sähköyhtiön pitää ilmoittaa hinnanmuutoksista kuukautta ennen muutosten voimaantuloa. Asiakas voi irtisanoa sopimuksen kahden viikon irtisanomisajalla ja sähkönmyyjä kuukauden irtisanomisajalla. Lähde: https://energiavirasto.fi/.

Kannattaako valita pakettisähkö kerrostaloon?

Usein kerrostaloihin ja esimerkiksi opiskelijoille yritetään myydä pakettisähköä. Aluksi saattaa vaikuttaa siltä, että pakettisähkö on erittäin turvallinen, helppo ja huoletonta vaihtoehtoa tarjoava ratkaisu. Käytännössä kuitenkin useissa tilanteissa pakettisähkö saattaa loppujen lopuksi osoittautua kalliimmaksi vaihtoehdoksi.

Erityisesti tilanteissa, joissa sähkönkulutus jää alle tilatun paketin määrän, loppulasku saattaa turhaan kasvaa suuremmaksi verrattuna perinteiseen kulutukseen perustuvaan sopimukseen.

Sähkön alkuperä valitsemalla kerrostaloon vaikutat ympäristöön

Kun kilpailutat sähkösopimusta kerrostaloon, voi myös valita sähkön alkuperän. Uusiutuva energia on uusiutuvista energialähteistä saatavaa energiaa. Tällöin sähköntuotannossa hyödynnetään energialähteitä, jotka ovat käytännössä loputtomia tai uusiutuvia. CO2 vapaa sähkö voi lisäksi olla alkuperältään ydinvoimaa.

Merkittävimmät Suomessa sähköntuotannossa käytettävät uusiutuvat energialähteet ovat vesivoima, biomassa (puu, lanta, ruoho yms.) ja tuuli. Uusiutuvien energialähteiden käyttö ei lisää hiilidioksidipäästöjä.

Kasvihuoneilmiöön vaikuttavan hiilidioksidin määrään ilmakehässä voidaan vaikuttaa energian säästöllä sekä siirtymällä fossiilisten energialähteiden käytöstä yhä enemmän uusiutuvien energialähteiden käyttöön.
Turvetta ei lasketa uusiutuvien energialähteiden joukkoon sen hitaan uusiutumisajan vuoksi.

Aurinkosähkö on kasvava uusiutuvan energian tuotantomuoto. Aurinkosähkön tuotannon osuus ei ole vielä merkittävä, mutta tuotantomäärät kasvavat koko ajan. Motivan sivuille https://www.motiva.fi/aurinkosahko on koottu kattavasti tietoa aurinkosähköstä.

Valitsemalla pörssisähkön kerrostaloon vaikutat ympäristöön

Pörssisähkön valitessasi vaikutat ympäristöön, kun säädät kulutustasi sähkön hinnan mukaan kerrostalossa. Sähkön hintaan lyhyellä aikavälillä vaikuttaa ulkolämpötilan lisäksi erityisesti tuulivoima Suomessa. Sähkö on yleensä halvinta kun tuulee riittävästi sillä Suomessa ja Skandinaviassa on paljon tuulivoimaa. 2022 tuulivoiman osuus oli Suomen sähköntuotannosta lähes 17 %, ja sen ennustetaan olevan 28 % vuonna 2028 (lähde: Suomen tuulivoimayhdistys).

Pörssisähkö sisältää hintariskin

Mikäli päädyt pörssisähköön kerrostaloasunnossa, voit arvioida pörssisähkön tulevia hintariskejä esimerkiksi hintaennusteemme perusteella. Pörssisähköllä säästäminen vaatii omaa aktiivisuutta – mikäli hintariskit toteutuvat pitää pystyä vähentämään omaa sähkönkulutusta tai joutuu kantamaan riskit itse. On myös hyvä muistaa, että ennen 2021 syksyä kukaan ei tiennyt siitä miten sähkön hinta alkoi nousta 2021 lopusta alkaen kymmeniin sentteihin per kilowattitunti. 2021 alkupuolella määräaikaisen sopimuksen kerrostaloon tehnyt voi nyt onnitella itseään.

Artikkelin lähteet: pörssisähkön hinnat Nordpool, sähkölaitteiden kulutustiedot mm. Taloussanomat

small-check-mark Vertaa 6 hintavertailu sivua 1 minuutissa

small-check-mark Mukana vertailussa Energiaviraston kilpailutus