Mitä tarkoittaa kulutusvaikutus sähkösopimuksessa?

Kulutusvaikutus tarkoittaa sähkösopimuksen käyttöpaikan kulutuksella painotetun keskihinnan ja pörssisähkön keskihinnan erotusta kalenterikuukauden aikana. Mikäli ajoitat sähkönkäyttöä edullisille tunneille, se laskee energiamaksuasi. Kulutusvaikutuksesta puhutaan myös nimellä käyttövaikutus ja käytännössä kaikki sähköyhtiöt Suomessa laskevat sen samalla tavalla. Sähkösopimus kulutusvaikutuksella koostuu kiinteästä sähkön hinnasta sopimuskaudelle, kuukausittaisesta perusmaksusta ja kulutusvaikutuksesta. Erona täysin kiinteähintaiseen määräaikaiseen sähkösopimukseen on siis kulutusvaikutus. Kun ostat sähkösopimusta, muista tarkistaa onko sähkösopimuksen hinta täysin kiinteä vai onko siinä mukana kulutusvaikutus. Tarkista myös onko kyseessä hybridisähkösopimus. Tämä termi saattaa viitata kulutusvaikutuksellisen sähkösopimuksen lisäksi siihen, että osa sähkön hinnasta on kiinteä, osa taas määräytyy pörssisähkön perusteella. Esimerkkinä hybridi sähkösopimuksessa voidaan laskuttaa 30 prosenttia pörssisähkön hinnalla ja 70 prosenttia kiinteällä hinnalla.

Kuinka suuri on kulutusvaikutus eri sähköyhtiöillä?

Kulutusvaikutuksesta voidaan puhua myös esimerkiksi nimellä käyttövaikutus, ja käytännössä kaikki sähköyhtiöt Suomessa laskevat sen samalla tavalla määräaikaisille sähkösopimuksille kulutusvaikutuksella, riippumatta siitä millaisia kulutusvaikutuksen vaihteluvälejä sähköyhtiöt internet-sivuillaan esittävät. Esimerkiksi Oomin mukaan kulutusvaikutuksen keskiarvo on ollut vuonna 2022 +1,15 c/kWh (alv 24 %): Asiakkaista 67 %:lla kulutusvaikutus on -1,5 … +3,7 c/kWh välissä. Asiakkaista 95 %:lla kulutusvaikutus on -4,1 … +6,3 c/kWh (alv 24 %) välissä. Fortumin mukaan heillä 90 %:lla asiakkaista keskimääräinen kulutusvaikutus vuositasolla on ollut välillä -1 c/kWh ja +1 c/kWh, oletettavasti vuoden 2023 aikana. 2022 pörssisähkön hinta ja myös kulutusvaikutuksen vaihtelu oli paljon suurempaa kuin vuonna 2023, mikä pitkälti selittää Oomin laskemia korkeita kulutusvaikutusarvioita verrattuna Fortumin arvioihin. Edelleen Väre ilmoittaa sivustollaan, että noin 80 % kuluttajista on saanut kulutusvaikutuksen -1,5 – +1,5 snt/kWh.

Lähtökohtaisesti kannattaa lähteä siitä, että useimmille sähkön käyttäjille kulutusvaikutus on positiivinen ja kasvattaa sähkölaskua. Muista, että kaikki sähköyhtiöt laskevat lähtökohtaisesti kulutusvaikutuksen samalla tavalla, eli sillä mitä vaihteluvälejä yllä on listattu tai mitä sähköyhtiöt sivuillaan listaavat ei vaikuta sinun kulutusvaikutukseesi. Sinällään luvut kuvastavat kuitenkin kulutusvaikutuksen vaihtelun suurimpia tavanomaisia vuosittaisia keskiarvoja suurimmalle osalle sähkönkuluttajia.

small-check-mark Vertaa 6 hintavertailu sivua 1 minuutissa

small-check-mark Mukana vertailussa Energiaviraston kilpailutus


Kuinka suuri on kulutusvaikutus erilaisilla sähkönkäyttäjillä?

Laskimme kulutusvaikutuksen suuruuden arvion useilla eri sähkönkäyttöprofiileilla, joita voit vertailla omaan sähkönkäyttöösi. Näet alla yhteenvedon tuloksista eriteltynä asumistyypin, perhekoon ja kulutustottumuksien perusteella. Voit klikata alla olevia linkkejä ja lukea tarkan analyysin per asumistyyppi verrataksesi tuloksia omaan sähkönkäyttöösi.

Kulutusvaikutus kerrostalossa

Alla on taulukot kerrostalo yksiön tai kaksion sekä kolmion tai neliön kulutusvaikutuksesta snt/kWh. Voit lukea koko artikkelin kerrostalon kulutusvaikutuksesta erilaisissa tilanteissa tästä. APK taulukossa tarkoittaa astianpesukonetta. Suosittelemme vuotohälyttimien asentamista, mikäli käytät pyykkikonetta tai astianpesukonetta kaivollisen märkätilan ulkopuolella yöllä ilman valvontaa.

Yksiön tai kaksion kulutusvaikutus snt/kWh ja säästö € kulutuksen ajoituksesta, ALV 24 %.
Kulutuksen ajoitus snt/kWh Säästö
ei ajoitusta 0,9 0 €
pyykki yöllä 0,6 4 €
APK yöllä -0,3 17 €
pyykki ja APK yöllä -0,6 22 €

Kerrostalo kolmio tai neliö kulutusvaikutus snt/kWh ja säästö € kulutuksen ajoituksesta, ALV 24 %.
Kulutuksen ajoitus snt/kWh Säästö
ei ajoitusta 0,7 0 €
APK yöllä 0,4 17 €
pyykki tai kuivausrumpu yöllä 0,2 27 €
pyykki tai kuivausrumpu yöllä | APK yöllä | sauna 22:00 -0,3 52 €

Kulutusvaikutus rivitalossa

Rivitalossa sähkökäyttöinen lämminvesivaraaja 3-4 hengen lämpimän veden tarpeisiin kasvattaa sähkönkulutusta vuodessa 5800 kWh alla olevassa esimerkissä verrattuna 3-4 hengen kerrostaloasuntoon yllä olevassa esimerkissä. Tämä sähkönkulutuksen ajoittuminen yölle vaikuttaa merkittävästi kulutusvaikutuksen suuruuteen ja tekee siitä suotuisan kotitaloudelle. Voit lukea koko artikkelin rivitalon kulutusvaikutuksesta erilaisissa tilanteissa tästä. APK taulukossa tarkoittaa astianpesukonetta. Suosittelemme vuotohälyttimien asentamista, mikäli käytät pyykkikonetta tai astianpesukonetta kaivollisen märkätilan ulkopuolella yöllä ilman valvontaa.

Rivitaloasunto lämminvesivaraajalla kulutusvaikutus snt/kWh ja säästö € kulutuksen ajoituksesta, ALV 24 %.

Kulutusvaikutus omakotitalossa

Alla on yhteenveto omakotitalon kulutusvaikutuksesta snt/kWh perustuen Energiaviraston tyyppikäyttäjäryhmien sähkönkulutuksen profiileihin. Voit lukea koko artikkelin omakotitalon kulutusvaikutuksesta erilaisissa tilanteissa tästä.

Lähtökohtaisesti, jos omakotitalossa on suora sähkölämmitys tai suora veden lämmitys, kannattaa laskea itse sähkönkäytön ajoittuminen edullisille tunneille Excelissä (alla ohjeet) tai esimerkiksi netistä löytyvillä laskureilla kuten liukuri.fi, sillä pieni analysointiin käytetty aika on kannattava investointi sähkölaskun ollessa iso. Samalla voit tutkia onko talon lämmityksen säätöihin, energiatehokkuuteen tai lämmitysratkaisuihin investointi kannattavaa sähkönkulutuksen pienentämiseksi ja ajoituksen parantamiseksi.

Milloin kulutusvaikutus on suuri?

Yleisesti, jos käytät sähköä eniten samoihin aikoihin kuin muut suomalaiset, kun pörssisähkö on kalliimpaa (yleensä arkisin iltaisin), kulutusvaikutus voi nostaa sähkölaskuasi. Toisaalta, jos käytät eniten sähköä edullisempina aikoina, kuten öisin ja viikonloppuisin, sähkölaskusi voi pienentyä.

Kun pörssisähkö on kallista, kulutusvaikutus voimistuu. Jos kulutusvaikutuksesi on negatiivinen eli hintoja alentava, pörssihintojen noustessa säästösi kasvaa entisestään. Jos taas kulutusvaikutuksesi on positiivinen eli hintoja nostava, pörssihintojen noustessa kulutusvaikutuksesi vahvistuu entisestään. Kulutusvaikutus onkin yleensä merkittävästi korkeampi talvella kuin kesällä.

Miten kulutusvaikutus lasketaan?

Kulutusvaikutuksen laskeminen tapahtuu jokaisen kuukauden lopussa tuntikohtaisen sähkönkulutuksesi ja pörssisähkön tuntihintojen perusteella. Alla olevan kaavan avulla määritellään kulutusvaikutus:

Kulutusvaikutus = [A pörssisähkön keskihinta omalla kulutusprofiililla] – [B pörssisähkön keskihinta]

[A pörssisähkön keskihinta omalla kulutusprofiililla] = [A1 tuntikohtainen sähkönkulutus * pörssisähkön hinta vastaavina tunteina] / [A2 kuukauden sähkönkulutus yhteensä]

Ensinnäkin lasketaan A1 eli kerrotaan tuntikohtainen sähkönkulutuksesi (kWh) pörssisähkön tuntihinnoilla (snt/kWh). Tämä antaa käsityksen siitä, mikä olisi ollut hintasi, jos sinulla olisi ollut pörssisähkösopimus. Tulos jaetaan kuukauden sähkönkulutuksellasi A2 (kWh), jolloin saadaan keskimääräinen hinta A, joka olisi ollut pörssisähkösopimuksella maksettava sähköstäsi (snt/kWh). Tästä luvusta A vähennetään pörssisähkön keskihinta B, mikä tuottaa kulutusvaikutuksen (snt/kWh).

Kulutusvaikutus on positiivinen eli hintaa nostava, jos oman sähkönkulutuksesi keskimääräinen tuntihinta pörssisähkön hinnoilla laskettuna on suurempi kuin pörssisähkön keskihinta. Vastaavasti kulutusvaikutus on negatiivinen eli hintaa laskeva, jos sähkönkulutuksesi keskimääräinen tuntihinta pörssisähkön hinnoilla laskettuna on pienempi kuin pörssisähkön kuukauden keskihinta.

B pörssisähkön keskihinta eli pörssisähkön hinta kun jokaisena tuntina kulutettaisiin yhtä paljon sähköä on saatavilla useista eri lähteistä, esimerkiksi voit lukea meidän hintaennusteestamme myös historialliset pörssisähkön kuukausikeskiarvot. Lisäksi voit arvioida ennusteesta myös tulevaa pörssisähkön kuukausikeskiarvojen kehittymistä, mikäli harkitset pörssisähkösopimusta määräaikaisen sähkösopimuksen sijaan, jossa on kulutusvaikutus.

Näin lasket oman kulutusvaikutuksen

Alla lasketaan kulutusvaikutus kolmen tunnin ajalle kahdessa eri tapauksessa: Esimerkki 1 ja Esimerkki 2. Saman voit tehdä koko kuukauden tai vaikka vuosien ajalle toistamalla laskentaa esimerkiksi Excelissä kaikille tunneille. Voit ladata kaikkien tuntien pörssisähkön hintatiedot Exceliin esimerkiksi täältä. Edelleen voit ladata oman tuntikohtaisen sähkönkulutuksesi Exceliin Fingridin Datahub-palvelun asiakasportaalista.

Esimerkki 1, sähkön hinta on 10 snt/kWh jokaisena tuntina

Tässä esimerkissä kulutetaan kolmena tuntina jokaisena 1 kWh sähköä, ja jokaisen tunnin pörssisähkön hinta on 10 snt/kWh.

A1 = (1 kWh * 10 snt/kWh) + (1 kWh * 10 snt/kWh) + (1 kWh * 10 snt/KWh) = 10 snt + 10 snt + 10 snt = 30 snt

A2 = 1 kWh + 1 kWh + 1 kWh = 3 kWh

A= A1/A2 = 30 snt / 3 kWh = 10 snt/kWh

Kulutusvaikutus = A – B = 10 snt/kWh – 10 snt/kWh = 0 snt/kWh

Kulutusvaikutus on esimerkissä 0 snt/kWh, mikä tarkoittaa, että näiden kolmen valitun tunnin sähkönkulutuksen osalta joutuisit maksamaan ylimääräistä 0 snt/kWh määräaikaisessa sähkösopimuksessa kulutusvaikutuksella verrattuna täysin kiinteään määräaikaiseen sähkösopimukseen.

Esimerkki 2, sähkön hinta on 20 snt/kWh yhtenä kolmesta tunnista

Tässä esimerkissä kulutetaan kolmena tuntina jokaisena 1 kWh sähköä, ja kahden tunnin pörssisähkön hinta on 10 snt/kWh ja yhden tunnin hinta 20 snt/kWh.

A1 = (1 kWh * 20 snt/kWh) + (1 kWh * 10 snt/kWh) + (1 kWh * 10 snt/KWh) = 20 snt + 10 snt + 10 snt = 40 snt

A2 = 1 kWh + 1 kWh + 1 kWh = 3 kWh

A= A1/A2 = 40 snt / 3 kWh = 13,3 snt/kWh

Kulutusvaikutus = A – B = 13,3 snt/kWh – 10 snt/kWh = 3,3 snt/kWh

Kulutusvaikutus on esimerkissä positiivinen 3,3 snt/kWh, mikä tarkoittaa, että näiden kolmen valitun tunnin sähkönkulutuksen osalta joutuisit maksamaan ylimääräistä 3,3 snt/kWh määräaikaisessa sähkösopimuksessa kulutusvaikutuksella verrattuna täysin kiinteään määräaikaiseen sähkösopimukseen. Mikäli sinulla olisi ollut pörssisähkösopimus, maksaisit 10 snt/kWh + 3,3 snt/kWh per tunti (yhteensä A1=40 snt esimerkin kolmelta tunnilta). Määräaikaisessa sähkösopimuksessa kulutusvaikutuksella hinta riippuu kiinteästä hinnasta sopimuskaudelle. Jos kiinteä energiamaksun hinta olisi esimerkiksi 8 snt/kWh, maksaisit näiden kolmen tunnin osalta 8 snt/kWh + 3,3 snt/kWh per tunti.

Mikä on hybridisähkösopimuksen ja kulutusvaikutuksen ero?

Hybridisähkösopimusten hinnoittelutavat voivat vaihdella suuresti. Vaikka käytetäänkin termiä “hybridisähkö”, se ei välttämättä merkitse samanlaista sopimusta eri sähköyhtiöiden välillä. Tämä termi saattaa viitata siihen, että osa sähkön hinnasta on kiinteä, osa taas määräytyy pörssisähkön perusteella. Esimerkkinä hybridi sähkösopimuksessa voidaan laskuttaa 30 prosenttia pörssisähkön hinnalla ja 70 prosenttia kiinteällä hinnalla. Osalle sähköyhtiöistä hybridisähkösopimus voi kuitenkin tarkoittaa määräaikaista sähkösopimusta kulutusvaikutuksella, johon on tässä artikkelissa keskitytty. On tärkeää lukea sopimusehdot tarkasti läpi ennen sähkösopimuksen tekemistä.

Kulutusvaikutus on ekologinen teko

Sähkönkäytön ajoittumisella edullisille tunneille on suora vaikutus sähkölaskuun. Lisäksi sillä on myös ympäristöllinen merkitys. Kysyntäpiikkien määrä vähenee kun sähköä kulutetaan vähemmän silloin kun se on kallista mikä vähentää tarvetta fossiiliselle energiantuotannolle, jota usein tarvitaan kysyntäpiikkien aikana. Edullisia aikoja esiintyy yleensä silloin, kun uusiutuvaa energiaa, kuten tuulivoimaa, on runsaasti markkinoilla.

small-check-mark Vertaa 6 hintavertailu sivua 1 minuutissa

small-check-mark Mukana vertailussa Energiaviraston kilpailutus