Ennuste: Näin paljon sähkö maksaa keväällä ja kesällä

Sähkömarkkinakatsaus huhtikuu 2024 | Comparify, julkaistu 26.3.2024
5.4.2024: luvut päivitetty ja ensimmäisen kappaleen teemaksi vaihdettu huhtikuun sää sähkön hinnan ajurina.

Pörssisähkön ennustetaan maksavan huhtikuusta elokuuhun 2024 keskimäärin noin 2 senttiä/kWh vähemmän kuin samana ajanjaksona 2023, kertoo sähkövertailusivusto Vertaa-kilpailuttajat.fi:n tuore sähkömarkkinakatsaus

Taulukko: Pörssisähkön keskihinnan toteuma 2023 ja ennuste 2024 sekä niiden välinen erotus per kuukausi Suomessa, senttiä/kWh, mukana arvonlisävero 24 %  / Lähde Vertaa-kilpailuttajat.fi:n sähkömarkkinakatsaus huhtikuu 2024: ennuste Nasdaq OMX sähköfutuurien kurssit (systeemihinta + aluehintaero, 5.4.2024), pörssisähkön toteumat Nordpool.

Huhtikuun ennuste: sähkö lähes 3 senttiä/kWh halvempaa kuin 2023

Pörssisähkön keskihinta oli maaliskuussa 7,4 senttiä/kWh, sähkömarkkinakatsauksessa todetaan. Sivuston ennusteen mukaan pörssisähkön keskihinta laskee maaliskuusta ja on huhtikuussa 2024 4,6 senttiä/kWh sähköfutuurien hinnan perusteella. Tämä olisi lähes 3 senttiä/kWh halvempaa kuin pörssisähkön hinta huhtikuussa 2023. Keskeisin selittävä tekijä alhaisille hinnoille on ennustettu sää: toistuvat matalapaineet tuovat Pohjois-Eurooppaan sateita ja tuulta keskimääräistä huhtikuuta enemmän. Tuulivoimasta on tullut merkittävä osa Suomen sähköntuotantoa tuulisina päivinä: viimeisin Suomen tuulivoiman tuotannon ennätys tehtiin 14.03.2024 klo 13:00: 6 076 MWh/h. Vertailuna Olkiluoto 3 ydinvoimala tuottaa normaalisti lähes 4 kertaa vähemmän: 1600 MWh/h. Ennustetuissa sähkön hinnoissa on mukana arvonlisävero 24 %, jotta luvut ovat vertailukelpoisia vuosien välillä. Virallisesti sähkön arvonlisävero oli huhtikuussa 2023 10 %.

Ainakin syyskuun loppuun asti pörssisähkö on monelle edullinen vaihtoehto

Kesäkuussa 2024 pörssisähkön hinnan ennustetaan olevan vain 2,9 senttiä/kWh ja elokuussa 4,1 senttiä/kWh, sivusto kertoo. Syksyllä hintojen ennustetaan nousevan kesästä: syyskuussa pörssisähkön keskihinta olisi jo 5,0 senttiä/kWh. Tämä on halvempi kuin nyt myynnissä olevien 1–2 vuoden määräaikaisten sähkösopimuksien hinnat, laskee Vertaa-kilpailuttajat.fi markkinakatsauksessaan.

Sähköfutuurit ennustavat pörssisähkön kuukauden keskihintaa. Todelliseen kuluttajan pörssisähkösopimuksen sähkölaskuun vaikuttaa toteutuneen pörssisähkön kuukauden keskihinnan lisäksi myös sähkönkulutuksen jakautuminen edullisten ja kalliiden tuntien välillä kuukauden sisällä sekä energiasta maksettava marginaali ja kuukausittainen perusmaksu.

Kuinka luotettavan ennusteen sähköfutuurit ovat antaneet viime kuukausina?

Sähköyhtiöt suojaavat määräaikaiset sähkösopimukset ostamalla futuureita Nasdaq OMX -markkinalta. Futuurien hinnat antavat yhden parhaista arvioista tulevasta sähkön hintakehityksestä koska niillä käyvät aktiivista kauppaa sekä sähkön myyjät että tuottajat suurilla volyymeilla. Futuurit suojaavat sähkön myyjiä ja ostajia sähkön hinnan vaihteluilta tulevaisuudessa.

Tämä ei tarkoita, etteikö sähkö voisi olla kesällä kalliimpaa tai halvempaa kuin futuurien ennustama hinta. Esimerkiksi sivuston mukaan sähköfutuurit ennustivat 23.9.2023 pörssisähkön maksavan 2024 tammikuussa 8,2 senttiä/kWh ja helmikuussa 8,4 senttiä/kWh. Kuitenkin toteuma pörssisähkön keskihinnalle oli tammikuussa ennustettua korkeampi 13,2 senttiä/kWh ja helmikuussa ennustettua alhaisempi 6,4 senttiä/kWh. Tammikuu oli poikkeuksellisen kylmä, ja tämä nosti sähkön hintaa.

Toisena esimerkkinä sivusto kertoo, että 21.3.2023 sähköfutuurit ennustivat pörssisähkön maksavan 6,6 senttiä/kWh elokuussa 2023, mutta toteuma pörssisähkön keskihinnalle oli 8,2 senttiä/kWh. Ennakoitua korkeampaan sähkön hintaan elokuussa 2023 vaikuttivat erityisesti heikko tuulitilanne, Olkiluodon kakkosreaktorin yllättävä sulkeminen sekä Ruotsin ja Suomen välisissä siirtoyhteyksissä ollut odottamaton ongelma.