Millainen sähkösopimus nyt kannattaa tehdä?

Pörssisähkö vai kiinteä? Paras sähkösopimus keväällä ja kesällä 2024 on pörssisähkö kustannusten perusteella. Nyt kannattaa parhaan sähkösopimuksen valinnassa pitkälle aikavälille huomioida sähkönkäytön ajoittuminen edullisille tunneille eli esimerkiksi yölle, taloutesi kyky sietää pörssisähkön hintariskiä ja halusi vaikuttaa ympäristöön. Lue tästä artikkelista mikä on paras sähkösopimus kerrostalossa, rivitalossa tai omakotitalossa asuvalle kuluttajalle ja valitse sinulle paras sähkösopimus.

Nyt kannattaa valita pörssisähkö kevään ja kesän 2024 ajaksi

Pörssisähkö on hintaennusteemme mukaan 50 % halvempi kuin määräaikainen sähkösopimus keväällä ja kesällä 2024. Sähköfutuurien perusteella vasta marraskuussa 2024 pörssisähkön keskihinta ylittää määräaikaisten sähkösopimuksien hinnat. Tämän takia lähes kenen tahansa kannattaa nyt tehdä pörssisähkösopimus syksyyn asti kustannusten perusteella. Toki on oma vaivansa tehdä ensin pörssisähkösopimus ja pian uudestaan määräaikainen sähkösopimus, varsinkin jos sähkölaskusi per kuukausi on pieni.

Ennusteemme mukaan määräaikaisten sähkösopimuksien hintakehitys on laskeva: tulevaisuudessa [esi future_price_comparison ttl=”0″] Nasdaq OMX päätöskurssien perusteella. Mikäli et pelkää pientä riskinottoa, kannattaa odottaa elokuuhun tai jopa syyskuuhun ennen kiinteän sähkösopimuksen tekemistä.

small-check-mark Vertaa 6 hintavertailu sivua 1 minuutissa

small-check-mark Mukana vertailussa Energiaviraston kilpailutus


Kannattaako valita pörssisähkö vai kiinteä sähkösopimus?

Pörssi vai kiinteä? Nyt kannattaa valita sähkösopimus pitkälle aikavälille kuten vuodeksi perustuen seuraaviin tekijöihin: 1. Sähkönkäytön ajoittamisesta edullisille tunneille saatu säästö on suurempi kuin toteutuksen vaiva, 2. Taloutesi kestää pörssisähkön hintariskin, 3. Haluat vaikuttaa ympäristöön:

 1. ⚡Pörssisähkön käytön ajoittamisesta edullisille tunneille saatu säästö on sinulle suurempi kuin ajoittamisen toteuttamisen vaiva.
  • Kerrostalo yksiö tai kaksio: Ajoittamalla pyykinpesun ja astianpesukoneen käytön yölle saavutetaan vuodessa säästöä 22 €, kulutusvaikutuksen arvio -0,6 snt/kWh. Suosittelemme vuotohälyttimien asentamista, mikäli käytät pyykkikonetta tai astianpesukonetta kaivollisen märkätilan ulkopuolella yöllä ilman valvontaa.
  • Kerrostalo kolmio tai neliö: Ajoittamalla pyykinpesun tai kuivausrummun ja astianpesukoneen käytön yölle saavutetaan vuodessa säästöä 52 €, kulutusvaikutuksen arvio -0,3 snt/kWh.
  • Rivitalo lämminvesivaraajalla: Mikäli käyttövesi lämmitetään öisin on kulutusvaikutuksen arvio -1,1 snt/kWh.
  • Omakotitalo varaavalla sähkölämmityksellä: Mikäli käyttövesi lämmitetään öisin ja käytössä on varaava sähkölämmitys on kulutusvaikutuksen arvio -1,0 snt/kWh.
 2. ⚡Taloutesi kestää pörssisähkön hintariskin.
  • Esimerkiksi sähköfutuurit ennustivat 23.9.2023 pörssisähkön maksavan 2024 tammikuussa 8,2 senttiä/kWh ja helmikuussa 8,4 senttiä/kWh. Kuitenkin toteuma pörssisähkön keskihinnalle oli tammikuussa ennustettua korkeampi 13,2 senttiä/kWh ja helmikuussa ennustettua alhaisempi 6,4 senttiä/kWh. (Markkinakatsaus 4/2024)
 3. ⚡Haluat vaikuttaa ympäristöön.
  • Tuulivoimasta on tullut merkittävä osa Suomen sähköntuotantoa tuulisina päivinä, jolloin pörssisähkön hinta on yleensä alhainen. Vertailuna Olkiluoto 3 ydinvoimala tuottaa normaalisti lähes 4 kertaa vähemmän, 1600 MWh/h, kuin Suomen tuulivoiman tuotannon ennätys 2024.

Ajoittamalla pörssisähkön käytön edullisille tunneille voit säästää rahaa

Pörssisähkön käytön ajoittamisesta saatua säästöä voidaan arvioida laskemalla kulutusvaikutus. Voit lukea tästä lisää kulutusvaikutuksesta ja sen laskennasta. Yleensä pörssisähkö on halvinta öisin ja kalleinta aamulla ja työpäivän jälkeen. Tästä johtuen esimerkiksi omakotitalossa tai rivitalossa asuvat yöllä varaavat sähkölämmittäjät tai sähköauton lataajat voivat hyötyä pörssisähkö sopimuksesta tai määräaikaisesta sähkösopimuksesta kulutusvaikutuksella. Lisäksi myös kotitaloudet, jotka käyttävät paljon esimerkiksi pesukonetta tai tiskikonetta, voivat ajoittaa sähkön kulutustaan helposti ajastamalla pesujen aloituksen esimerkiksi yölle oli kyse sitten kerrostaloasunnosta, rivitalosta tai omakotitalosta. Suosittelemme vuotohälyttimien asentamista, mikäli käytät pyykkikonetta tai astianpesukonetta kaivollisen märkätilan ulkopuolella yöllä ilman valvontaa.

Paras sähkösopimus kerrostaloon

Millainen sähkösopimus kannattaa tehdä nyt kerrostaloon? Yhteenvetona pieneen kerrostaloasuntoon kuten yksiöön tai kaksioon paras sähkösopimus on usein täysin kiinteä määräaikainen sähkösopimus eikä pörssisähkö huomioiden sähkönkulutuksen ajoittamisen vaiva suhteessa noin 20 € säästöön vuodessa. Toisaalta perheelle kolmioon tai neliöön voi sopia pörssisähkö tai määräaikainen sähkösopimus kulutusvaikutuksella ja säästöä voi kertyä jopa 50 € vuodessa kun ajoittaa osittain kodinkoneiden käytön yölle kerrostalossa. Voit lukea koko artikkelin parhaan sähkösopimuksen valintaan kerrostaloon tästä. Artikkelissa lasketaan myös kerrostalon kulutusvaikutus asukasmäärän ja erilaisten sähkönkäyttöskenaarioiden perusteella.

Yksiön tai kaksion kulutusvaikutus, pelitietokoneella, snt/kWh ja säästö € kulutuksen ajoituksesta, ALV 24 %.

Paras sähkösopimus pieneen kerrostaloasuntoon on usein määräaikainen sähkösopimus

Pienessä kerrostaloasunnossa vuosittainen sähkölasku ei usein nouse kovin suureksi. Mikäli käyt päivätöissä ja et pese paljoa pyykkiä tai käytä usein tiskikonetta, mahdollisuutesi käyttää sähköä silloin kun muut eivät sitä käytä ovat rajalliset. Jotta säästät esimerkiksi 200 euron sähkölaskusta vuodessa 20 euroa vaatii se merkittävää sähkön hinnan seuraamista ja kulutustottumuksien muuttamista. Tämän ajan voisi käyttää myös esimerkiksi ruokahävikin pienentämiseen ja talouden menojen kokonaisvaltaiseen suunnitteluun.

Pienessä kerrostaloasunnossa kulutusvaikutus yleensä nostaa sähkön hintaa 1-4 c/kWh.

On vaikea joustaa hinnan mukaan ilman elämänlaadun laskemista.

small-check-mark Vertaa 6 hintavertailu sivua 1 minuutissa

small-check-mark Mukana vertailussa Energiaviraston kilpailutus


Paras sähkösopimus rivitaloon

Millainen sähkösopimus kannattaa tehdä nyt rivitaloon? Yhteenvetona rivitaloon paras sähkösopimus on usein pörssisähkö tai määräaikainen sähkösopimus kulutusvaikutuksella, jos käyttövesi lämmitetään itse öisin lämminvesivaraajalla tai sähkölämmitys on varaava. Mikäli rivitalossa ei tarvitse itse lämmittää käyttövettä eikä sähkölämmitystä ole, voi ajoittamalla pyykinpesun tai kuivausrummun ja astianpesukoneen käytön osittain yölle saavuttaa vuodessa säästöä noin 50 € pörssisähköllä verrattuna täysin kiinteään määräaikaiseen sähkösopimukseen. Voit lukea koko artikkelin parhaan sähkösopimuksen valintaan rivitaloon tästä. Artikkelissa lasketaan myös rivitalon kulutusvaikutus usealla eri lämmitysmuodolla.

Rivitalo ilman sähkölämmitystä kulutusvaikutus snt/kWh ja säästö € kulutuksen ajoituksesta, ALV 24 %.
Kulutuksen ajoitus snt/kWh Säästö
ei ajoitusta 0,7 0 €
APK yöllä 0,4 17 €
pyykki tai kuivausrumpu yöllä 0,2 27 €
pyykki tai kuivausrumpu yöllä | APK yöllä | sauna 22:00 -0,3 52 €

Paras sähkösopimus omakotitaloon

Millainen sähkösopimus kannattaa tehdä nyt omakotitaloon? Yhteenvetona omakotitaloon paras sähkösopimus on usein pörssisähkö tai määräaikainen sähkösopimus kulutusvaikutuksella, jos käyttövesi lämmitetään itse öisin lämminvesivaraajalla tai sähkölämmitys on varaava. Lähtökohtaisesti, jos omakotitalossa on suora sähkölämmitys tai suora veden lämmitys, kannattaa laskea itse sähkönkäytön ajoittuminen edullisille tunneille Excelissä (katso tästä ohjeet) tai esimerkiksi netistä löytyvillä laskureilla kuten liukuri.fi, sillä pieni analysointiin käytetty aika on kannattava investointi sähkölaskun ollessa iso. Voit lukea koko artikkelin parhaan sähkösopimuksen valintaan omakotitaloon tästä. Artikkelissa lasketaan myös omakotitalon kulutusvaikutus usealla eri lämmitysmuodolla.

Paras sähkösopimus mökille

Millainen sähkösopimus kannattaa tehdä nyt mökille? Mikäli olet mökillä lähinnä kesällä, on pörssisähkö edullinen valinta: pörssisähkö on yleensä halvinta keväällä ja kesällä. Lisäksi toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on helppo ja yksinkertainen valinta, jos tarvitset sähköä vain rajatuksi ajaksi ja haluat maksaa sähköstä täysin kiinteän hinnan.

Mikäli olet mökillä myös muuten kuin kesällä, eli mökki on sinulle esimerkiksi toinen asunto, kannattaa lukea seuraavat artikkelimme:

Sähkölaskusi tulee olla riittävän suuri vs. kulutusvaikutuksen toteuttamisen vaiva

Sähkönhinnan seuraaminen ja kulutuksen säätäminen vie päivittäin aikaa vähintään minuutteja, ja on yksi suoritettava asia lisää kaiken muun tekemisen lisäksi esimerkiksi lapsiperheelle. Useamman hengen talouksissa kulutuspäätökset voivat johtaa jopa riitoihin. Onko sähkölaskusi riittävän suuri, että sähkön hinnan seuraamiseen ja kuluttamisen ajoittamiseen kannattaa panostaa päivittäin aikaa ja kärsivällisyyttä esimerkiksi perherauhan, veden säästämisen tai ruokahävikin sijaan?

Taloutesi täytyy kestää pörssisähkön hintariski

Pörssisähkön valitessasi vastaat täysin sähkön hintariskistä – mikäli riskit toteutuvat sinun pitää pystyä vähentämään omaa sähkön kulutustasi tai pystyä kantamaan taloudelliset riskit itse. Esimerkiksi maailmanpoliittiset tapahtumat, merkittävät voimalaitoksien vikaantumiset tai erityisen kylmä talvi muodostavat pienehkön mutta arvoltaan suuren riskin lähivuosien aikana, kun Euroopan energiantuotantoa kehitetään ja vakautetaan. Esimerkiksi kylmiä talvia on ollut vähintään noin 10 vuoden välein ja niitä voi olla useampi putkeen: muun muassa talvet 2002–2003, 2009–2010 ja 2010–2011 olivat Suomessa kylmiä (lähde: Wikipedia). Edelleen voimalaitoksia on ollut rikki useamman kerran joka vuosi ja Olkiluoto 3 ydinvoimala on ollut käytössä alle vuoden. Emme tiedä kovinkaan hyvin miten maailmanpoliittinen tilanne ja sitä seuraava öljyn, kivihiilen ja kaasun hinta sekä saatavuus kehittyy lähivuosina.

On hyvä muistaa, että ennen 2021 syksyä kukaan ei tiennyt siitä miten sähkön hinta alkoi nousta 2021 lopusta alkaen. 2021 alkupuolella määräaikaisen sopimuksen tehnyt on voinut onnitella itseään. Sähkön hinta on hintaennusteemme mukaan laskemassa pitkällä aikavälillä, ja täten sähkön hinnan merkitys osana kaikkia talouden kuluja tulee koko ajan pienenemään. Ennen kuin sähkönhinta futuurien mukaan laskee enemmän 2025 eteenpäin, voi olla kuitenkin fiksua suojautua riskeiltä oman talouden menojen osalta valitsemalla määräaikainen sähkösopimus!

Sähkön hintapiikit ja poikkeavat ajanjaksot hankaloittavat pörssisähköllä säästämistä

Yksittäisenä kuukautena tai kuukausina voi olla merkittäviä sähkön hintapiikkejä esimerkiksi poikkeuksellisen kylmänä ajanjaksona. Tällöin edes varaavan sähkölämmittäjän on vaikeaa suojautua sähkön hintariskeiltä ja kulutusvaikutuksesta tulee helposti positiivinen. Toisaalta erot tasoittuvat kuukausien ja vuosien välillä, eli pitkällä aikavälillä pörssisähkö on yleensä halvin vaihtoehto.

Pörssisähkö on yleensä halvin pitkällä aikavälillä

Viime aikoina halvimpien pörssisähkötarjousten marginaalit ovat olleet noin 0,4 senttiä/kWh. Tällä hetkellä vertaa-kilpailuttajat.fi halvimman 24kk määräaikaisen sähkösopimuksen kate sähköyhtiölle on energian myyntihinnan osalta [esi margin_comparison ttl=”0″]. Pörssisähkössä on siis sähköyhtiölle pienempi kate, mutta sähköyhtiö vastaa määräaikaisessa sähkösopimuksessa hintariskistä.

Se että sähköyhtiö tekee melko pientä katetta myymällä määräaikaisia sopimuksia ja ostamalla sähköä futuurimarkkinoilta ei vielä tarkoita etteikö kuluttajalle paras vaihtoehto voisi olla pörssisähkö ja riskien kantaminen itse kiinteähintaisen sähkösopimuksen sijaan. Futuureilla suojaudutaan tyypillisesti riskeiltä, tässä tapauksessa sähkön myyjän kannalta sähkön hinnan vaihtelulta. Niinpä futuuriin voi olla hinnoiteltu riskikerrointa mukaan, jotta futuurista ei aiheutuisi tappioita sen liikkeellelaskijalle. Monien tutkimuspaperien mukaan sähkön futuurimarkkinalla vallitsee positiivinen riskipreemio, eli futuurit ovat pitkällä aikavälillä joitakin prosenttiyksikköjä kalliimpia kuin toteumahinnat. Tämä tarkoittaa sitä, että kun kuluttaja vertaa määräaikaista sopimusta ja pörssisähköä, tulee huomioida sekä yllä laskettu kate sähköyhtiölle että futuurien riskipreemio, esimerkiksi 10 prosenttiyksikköä. Jos sähköyhtiön kate olisi esimerkiksi 20 % ja riskipreemio futuureissa 10 %, olisi kuluttajan kannalta määräaikainen sopimus 30 % kalliimpi kuin pörssisähkö.

Mikäli valitset pörssisähkösopimuksen, vastaat itse täysin sähkön hintariskistä. On hyvä muistaa, että ennen 2021 syksyä kukaan ei tiennyt siitä miten sähkön hinta alkoi nousta 2021 lopusta alkaen. 2021 alkupuolella määräaikaisen sopimuksen tehnyt on voinut onnitella itseään. Sähkön hinta on hintaennusteemme mukaan laskemassa pitkällä aikavälillä, ja täten sähkön hinnan merkitys osana kaikkia talouden kuluja tulee kokoajan pienenemään. Ennen kuin sähkönhinta futuurien mukaan laskee enemmän 2025 eteenpäin, voi olla kuitenkin fiksua suojautua riskeiltä oman talouden menojen osalta!

Määräaikaisissa sähkösopimuksissa on usein pieni perusmaksu verrattuna pörssisähkösopimuksiin. Tämä on suuri etu kun perusmaksu muodostaa suuren osan sähkölaskun kokonaissummasta kerrostaloasunnossa.

Haluatko vaikuttaa ympäristöön?

Pörssisähkön valitessasi vaikutat eniten ympäristöön kun säädät kulutustasi sähkön hinnan mukaan. Sähkön hintaan lyhyellä aikavälillä vaikuttaa ulkolämpötilan lisäksi erityisesti tuulivoima Suomessa. Sähkö on yleensä halvinta kun tuulee riittävästi sillä Suomessa ja Skandinaviassa on paljon tuulivoimaa. 2022 tuulivoiman osuus oli Suomen sähköntuotannosta lähes 17 %, ja sen ennustetaan olevan 28 % vuonna 2028 (lähde: Suomen tuulivoimayhdistys).

Kannattaako valita toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on helppo ja yksinkertainen vaihtoehto, jos tarvitset sähköä vain rajatuksi ajaksi ja haluat maksaa sähköstä kiinteän hinnan. Lisäksi toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus voi olla edullinen vaihtoehto kesällä kun sähkö on halpaa. Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus tehdään sähkönmyyjän ja asiakkaan välillä toistaiseksi voimassa olevana. Sähköenergian hinta (senttiä/kilowattitunti) ja perushinta ovat etukäteen tiedossa. Sähköyhtiön pitää ilmoittaa hinnanmuutoksista kuukautta ennen muutosten voimaantuloa. Asiakas voi irtisanoa sopimuksen kahden viikon irtisanomisajalla ja sähkönmyyjä kuukauden irtisanomisajalla. Lähde: https://energiavirasto.fi/.

Kannattaako valita pakettisähkö?

Aluksi saattaa vaikuttaa siltä, että pakettisähkö on erittäin turvallinen, helppo ja huoletonta vaihtoehtoa tarjoava ratkaisu. Käytännössä kuitenkin useissa tilanteissa pakettisähkö saattaa loppujen lopuksi osoittautua kalliimmaksi vaihtoehdoksi.

Erityisesti tilanteissa, joissa sähkönkulutus jää alle tilatun paketin määrän tai ylittää selvästi tilatun määrän, loppulasku saattaa turhaan kasvaa suuremmaksi verrattuna perinteiseen kulutukseen perustuvaan sopimukseen.


small-check-mark Vertaa 6 hintavertailu sivua 1 minuutissa

small-check-mark Mukana vertailussa Energiaviraston kilpailutus